Om te beschrijven welke fotografie voor mij is, is al een zeer moeilijke taak. Als we het onderwerp beperken tot 'conservation photography' wordt het nog meer uitdagend. Het is niet makkelijk te beoordelen wanneer een foto met inbegrip van wildlife of een natuurlijke hulpbron effectief kan omgaan met de bescherming van het milieu.

Voor de bekende National Geographic fotograaf Joel Sartore laat de 'natuurfoto' een vlinder zien op een mooie bloem. De 'conserveringsfoto' laat hetzelfde zien, maar met een bulldozer komt er op de achtergrond. In overeenstemming hiermee vind ik dat een beeld dat gericht is op het vergroten van het bewustzijn van milieuproblemen, niet alleen de kwestie moet opgeven, maar ook de juiste mix van originaliteit, drama en schoonheid bevatten.

Conflict en overleving was het onderwerp van de Royal Society of Biology Photography Competition 2015 en mijn iconische afbeelding. De laatste sardine was zeer geprezen. Het toont het conflict tussen twee individuen van Greater Crested Terns die vechten voor een (laatste) vis. Deze afbeelding is krachtig voor het eenvoudige en dramatische verhaal, de dynamische onderwerpen en de artistieke impact.

Mariene instandhouding was altijd van groot belang voor mij aangezien ik op het eiland Sicilië in het midden van de Middellandse Zee geboren en opgewekt werd, waardoor ik een intieme liefde voor de oceaan kon ontwikkelen. Vandaag is een van de belangrijkste milieuproblemen overbevissing. Deze vernietigende activiteit leidt tot dalende vispopulaties tot het punt waar hun overleving bedreigd wordt. De vermindering van de visbestanden veroorzaakt een drastische verandering in mariene ecosystemen, wat resulteert in een groot verlies aan biodiversiteit. Voor mij was er geen betere manier om vast te leggen en samenvatten, niet alleen de strijd tussen twee vogels die hun overleving vechten, maar meer in het algemeen het conflict tussen menselijke activiteiten en het mariene milieu in een enkel schot.

Dit jaar is de RSB Photography Competition thema Biologie: van groot naar klein. Dit is een geweldige kans om beelden te gebruiken om de schoonheid van onze planeet te illustreren en tegenstellingen tussen enorme landschappen of reusachtige wezens en de onzichtbare microkosmos rondom ons.

eduxchange_fotografie_1